Yeşil, Ömer FarukHatipoğlu, AbdulkerimVural, AydınErkan, Mehmet EminYıldız, Abdunnasır2019-05-092019-05-092016-09https://hdl.handle.net/20.500.12514/231Bu çalışmada; materyaller, Diyarbakır’da üretildiği ve satıldığı mekanlardan elde edilen; Beyaz Peynir (80), Tuzsuz Beyaz Köy Peyniri (51), Van Otlu Peynir (43), Van Otlu Lavaş Peynir (13), Lor Peynir (12), Tereyağı (18), UHT Süt (13), Çökelek (6), Çeçil Peyniri (7) ve Krem Peynir (5) adetten oluşmaktadır. Toplam 248 adet süt ve ürünlerinin AflatoksinM1(AFM1) bulunma düzeyi, ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Ortalama AFM1 değeri yaklaşık olarak; 123,04ng/kg; minimum ve maksimum değerler sırasıyla UHT sütte 25.97ng/kg ve tuzsuz beyaz köy peynirinde 595.31ng/kg olarak tespit edilmiştir. Türk Gıda Kodeksi(TGK)‘nde AFM1 için belirtilen limiti (250ng/kg) aşan örnek sayıları; 27(%10.89) olarak bulunmuştur. AFM1 değeri; 151-250ng/kg olan örnek sayısı; 49(%19.76), 51-150ng/kg olan örnek sayısı; 108(%43.55) ve 0-50ng/kg olan örnek sayısı; 64(%25.81) olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçları; Diyarbakır’da tüketime sunulan süt ve ürünlerinin AFM1 yönünden tüketiciler için potansiyel bir risk taşıdığını göstermektedir. Halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden AFM1 içeren gıdaların üretilmesinin engellenmesi için; modern süt çiftliklerinin kurulması, uygun yem depolama ve işleme tesislerinin kurulması, üretici ve tüketicilere eğitim seminerleri verilerek bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSüt ve bazı süt ürünleri, ELISA, TGK, AFM1Diyarbakır’da Tüketime Sunulan Süt İle Bazı Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Varlığı Üzerine Bir AraştırmaPresentation