Toprak Döşlü, SerapAkçalı, ÇağlarAslan Ceylan, Jiyan2023-12-282023-12-282023https://hdl.handle.net/20.500.12514/5309a) Amaç: Bu bölümün amacı, Mardin yemek kültürü ile kronik sağlık problemleri arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. b) Bulgular: Mardin yemek kültüründe protein ve karbonhidrat çok geniş yer tutmaktadır. Vitamin ve mineral içeren ve lifli yiyecekler ise yeterince alınmamaktadır. Bu nedenle beslenmeye bağlı pek çok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. c) Teklifler: Akademisyenler, hekimler ve diyetisyenler iş birliği hâlinde yerel halka farkındalık eğitimleri vermelidirler. Öğünlerde kırmızı et tüketiminin azaltılması, zeytinyağı kullanımının teşvik edilmesi, doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sağlıklı beslenmenin artırılması için yemek/beslenme kursları ve bilinçlendirme toplantıları düzenlenmelidir. Ayrıca, sağlığın ve beslenmenin birbiriyle paralel ilerlediğini vurgulayan önleyici sağlık saha çalışmaları yapılmalıdır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMardin Yemek Kültürünün Beslenme ve Sağlık Açısından DeğerlendirilmesiBook Chapter11196210