Yazar "Erkan, Mehmet Emin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Diyarbakır'da Geleneksel Yöntemlerle Üretilerek, Tüketime Sunulan Örgü Peynirlerinde Aflatoksin M1 Düzeylerinin ELISA Yöntemiyle Tespit Edilmesi(23. Ulusal Biyoloji Kongresi, 2016-09) Hatipoğlu, Abdulkerim; Yeşil, Ömer Faruk; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet Emin; Yıldız, AbdunnasırBir pasta-filata (fermente telemesi yüksek sıcaklıkta haşlanan) peynir çeşidi olan önemli geleneksel peynirlerimizden Diyarbakır Örgü Peyniri (DÖP); yağ oranı yüksek, az tuzlu (taze tüketilmesi durumunda) ve kolayca liflere ayrılabilen yarı-sert bir peynir çeşididir. Bu çalışmada; bölgesel coğrafi tescili olan ve Diyarbakır’da geleneksel yöntemlerle üretilmiş ve tüketime sunulmuş 184 adet DÖP’ünde, Aflatoksin M1 (AFM1) bulaşma düzeyi, ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışılan örneklerde, ortalama AFM1 değeri yaklaşık olarak; 167.58ng/kg; minimum ve maksimum değerler sırasıyla 50 ve 800ng/kg olarak tespit edilmiştir. Türk Gıda Kodeksi (TGK)’inde AFM1 için belirtilen limiti (250ng/kg) aşan örnek sayısı 32 (% 17.39) olarak bulunmuştur. AFM1 değeri; 151-250ng/kg olan örnek sayısı; 53(%28.80), 51-150ng/kg olan; 73(%39.67) ve 0-50ng/kg olan da; 26(%14.13) olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçları, Diyarbakır’ın farklı noktalarında satışa sunulan DÖP’ inin AFM1 seviyelerinin tüketiciler için potansiyel bir risk taşıdığını göstermektedir. Söz konusu riskin azaltılabilmesi için, DÖP hammaddesi olan sütün, süt üretim çiftliklerinde yem depolama alanlarının usulüne uygun olarak dizayn edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, süt ve peynir üreticileri ile tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi için eğitim programları düzenlenmesi önerilmektedir. Öte yandan, söz konusu peynirin yoğun üretildiği yerlerde diğer süt üreticilerine model olması düşüncesiyle, sürdürülebilir modern süt üretim çiftliklerinin kurulması önerilebilir.Öğe Diyarbakır’da Tüketime Sunulan Süt İle Bazı Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Varlığı Üzerine Bir Araştırma(23. Ulusal Biyoloji Kongresi, 2016-09) Yeşil, Ömer Faruk; Hatipoğlu, Abdulkerim; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet Emin; Yıldız, AbdunnasırBu çalışmada; materyaller, Diyarbakır’da üretildiği ve satıldığı mekanlardan elde edilen; Beyaz Peynir (80), Tuzsuz Beyaz Köy Peyniri (51), Van Otlu Peynir (43), Van Otlu Lavaş Peynir (13), Lor Peynir (12), Tereyağı (18), UHT Süt (13), Çökelek (6), Çeçil Peyniri (7) ve Krem Peynir (5) adetten oluşmaktadır. Toplam 248 adet süt ve ürünlerinin AflatoksinM1(AFM1) bulunma düzeyi, ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Ortalama AFM1 değeri yaklaşık olarak; 123,04ng/kg; minimum ve maksimum değerler sırasıyla UHT sütte 25.97ng/kg ve tuzsuz beyaz köy peynirinde 595.31ng/kg olarak tespit edilmiştir. Türk Gıda Kodeksi(TGK)‘nde AFM1 için belirtilen limiti (250ng/kg) aşan örnek sayıları; 27(%10.89) olarak bulunmuştur. AFM1 değeri; 151-250ng/kg olan örnek sayısı; 49(%19.76), 51-150ng/kg olan örnek sayısı; 108(%43.55) ve 0-50ng/kg olan örnek sayısı; 64(%25.81) olarak belirlenmiştir. Analiz sonuçları; Diyarbakır’da tüketime sunulan süt ve ürünlerinin AFM1 yönünden tüketiciler için potansiyel bir risk taşıdığını göstermektedir. Halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden AFM1 içeren gıdaların üretilmesinin engellenmesi için; modern süt çiftliklerinin kurulması, uygun yem depolama ve işleme tesislerinin kurulması, üretici ve tüketicilere eğitim seminerleri verilerek bu konuda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.Öğe A Research on the Determination of Aflatoxin M1 Levels in Milk and Dairy Products for Sale in Diyarbakır by ELISA(Erzincan University Journal of Science and Technology, 2019) Yeşil, Ömer Faruk; Hatipoğlu, Abdulkerim; Yıldız, Abdunnasır; Vural, Aydın; Erkan, Mehmet EminIn this study, the contamination levels of Aflatoxin M1 of 248 sterilized milk, Beyaz, Cecil, Cokelek, Cream, Lor, Van Otlu (herbed), Van Otlu Lavash Cheese and butter samples randomly obtained from selected market and supermarkets from Diyarbakır province center were determined by ELISA method. The average AFM1 contamination value of the cheese samples investigated was 138.65 ng/kg; while the minimum and maximum values were 50 and 595.31 ng/kg, respectively. On the other hand, the average AFM1 value of 13 sterilized milk samples was 52.59 ng/kg; minimum and maximum values were determined as 25.97 and 80.0 ng/kg, respectively. In addition, the average AFM1 value of 18 butter samples was 97.54 ng/kg; the minimum and maximum values were calculated as 50 and 308.13 ng/kg. In the study, the level of AFM1 contamination in the 26 samples of cheese samples were exceeded the limits set by the European Commission for AFM1. In terms of Turkish Food Codex, only 2 cheese samples exceeded the AFM1 tolerance limit. According to the study, the level of AFM1 contamination in the 7 milk samples and 15 butter samples exceeded both the European Commission and Turkish Food Codex AFM1 tolerance limit.