DI HELBESTÊN FÊRÎKÊ ÛSIV DE UNSÛRÊN XWEZAYÊ

Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü

Fêrîkê Ûsiv, helbestkarekî Kurd ê edebiyata Kurdî ya modern a Kafkasyayê ye. Li vê xebatê de me hewl da ku bi riya di pirtûka wî ya bi nav “Hesretdefter”ê di helbestên Fêrikê Ûsiv, ji aliyê unsûrên xwezayê ve tehlîl û şîrove bikine. Xebata me de; xweza û unsûrên xwezayê, têkiliya xweza û edebiyatê, di helbestên Fêrîkê Ûsiv de wateya unsûrên xwezayê hatiye şîrove kirin. Li vê xebatê de me di helbestên Fêrîkê Ûsiv li gor van serenava tesnîf kirine: Av û bûyerên avê, ax û bûyerên axê, hewa û bûyerên hewayê. Di helbestên wî de ji van unsûran yên ku herî zede derbas bûyî hatiye tehlîl kirin.

Fêrîkê Ûsiv, Xweza, Unsûrên Xwezayê, Helbest, Edebiyata Kurdî

Özmen, B. (2024). Di Helbestên Fêrîkê Ûsiv de Unsûrên Xwezayê. Projeya Mastera Bêtez a Çapnebûyî. Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü.