Dicle Üniversitesi

Bu çalışmada, üç fazlı bir asenkron (ASM) motorun üç faz-üç telli gerilim beslemeli paralel aktif güç filtresi (PAGF) yardımı ile güç katsayısının (cosφ) düzeltilmesi amaçlı PSCAD/EMTDC yazılımı kullanılarak hazırlanan bir benzetim çalışması verilmiştir. Benzetim modeli üç fazlı bir asenkron motor, üç faz-üç telli gerilim beslemeli paralel aktif güç filtresi ve AC kaynaktan oluşmaktadır. Paralel aktif güç filtresini kontrol için anlık reaktif güç teorisi tekniğini kullanarak referans akımlar üretmektedir. Fabrikalar ve işletmelerde yoğun olarak kullanılagelen üç fazlı asenkron motorların şebekeden anlık olarak değişen reaktif güç talepleri olmaktadır. Bu güç talepleri pasif filtrelerle düzeltilebilse de birçok olumsuz yönü de bulunmaktadır. Gerçekleştirilen benzetim çalışması ile güç katsayısının hızlı bir şekilde düzeltilebildiği gösterilmiştir. Ayrıca, yapılan benzetim çalışmasında PAGF’nin dinamik yük şartlarına cevabı oldukça iyi olduğu alınan sonuçlardan anlaşılmaktadır.
In this study, a simulation study prepared by using PSCAD/EMTDC software for the correction of the power coefficient (cosφ) of a three-phase asynchronous (ASM) motor with the help of a three-phase-threewire voltage fed parallel active power filter (PAGF) is given. The simulation model consists of a threephase asynchronous motor, a three-phase-three-wire voltage-supplied parallel active power filter and an AC source. It generates reference currents using the instantaneous reactive power theory technique to control the parallel active power filter. Three-phase asynchronous motors, which are used extensively in factories and businesses, have instantaneously changing reactive power demands from the network. With the simulation study, it has been shown that the power factor can be corrected quickly. In addition, it is understood from the results obtained in the simulation study that the response of PAGF to dynamic load conditions is quite good.

Paralel aktif güç filtresi, Üç fazlı asenkron motor, Güç katsayısı düzeltme, Anlık reaktif güç teorisi

Dicle University Journal of Engineering

Güngör, M., Asker, M. E., & Kurt, M. B. (2022). Paralel Aktif Güç Filtresi Kullanarak Asenkron Motorun Reaktif Güç Kompanzasyonun PSCAD ile Modellenmesi. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, 13(2), 191-198.