JÎ ALÎYÊ USLÛB Û NAVÊROKÊ VE NÎRXANDÎNA MEWLÛDA MELA MUHAMMED EMÎNÊ HEYDERÎ

Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü

Di vê xebatê de behsa yekem mewlûda kurdî (kurmancî) Mewlûda Mele Muhammed Eminê Heyderî hatiye kirin. Mewlûda Heyderî di nav kurdan de gelek navdar e ku di medreseyan de piştî Qûr’anê zarok hînê mewlûda wî dibin û Ji bilî vê ev mewlûd di şîn û şahiyan de tê xwendin, ji ber vê di nav kurdan de berhemeke pir girîng e. Di vê mewlûdê de Heyderî gelo çawa pesnê Pêxember daye, şêwazeke çawa bi kar anîye, kîjan rê û rêbaz û hunerên edebî bi kar anîye, bi zimanekî çawa nivîsandiye em li dû bersiva van pirsan ketin. Di xebatê de ewil pênaseya peyva mewlûdê hat kirin û dû re der barê kevneşopiya mewlûdê, jiyan û berhemên Heyderî de agahî hatin dayîn. Naveroka mewlûdê çi ye, Heyderî çawa behsa Pêxember kiriye, rêbazeke çawa bi kar anîye em li ser van mijaran sekinîn.

Mewlud, Mewluda Heyderi, Pesne Pexember, Mele Muhammed Emin Heyderî, Uslub, Mewluda Kurmanci

Ergin, M. (2023). Ji Alîyê Uslûb û Naverokê ve Nirxandina Mewlûda Mela Muhammed Emînê Heyderî. Yayımlanmamış Tezsiz Yüksek Lisans Projesi. Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü.