‘ALÎ EL-CARÎM VE ‘ŞAİR BİR KRAL’ ROMANINDAKİ BAZI ŞİİRLER ÜZERİNE BİR İNCELEME

e-Şarkıyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Arap edebiyatında günümüze kadar ulaşmış ve eğitim-öğretim alanında hala faydalanılan dilbilgisi kitapları denilince akla gelen ilk isimlerden biri ‘Alî el-Carîm’dir. Yazar dünya çapında bilinen ve okullarda kullanılan dilbilgisi kitaplarının yanı sıra şiir ve roman alanlarında da kaleme aldığı eserler sayesinde çok önemli bir edebiyatçı olarak Arap edebiyatı tarihine geçmiştir. ‘Alî elCarîm klasik tarz etkisi altında yetişse de edebi konularda düşünürken ve bu düşüncelerini gerek roman gerekse şiir olarak yazıya dökerken modern tarzı savunmuştur. Tarihe duyduğu ilgi ile tarihi roman başlığı altında yazdığı eserler geleceğe hem Arapçayı hem de Arap tarihini iyi ve kolay bir şekilde anlama, öğretme ve aktarma fikri ile kaleme alınmıştır. Bu romanlardan biri de şiirle tarihi bir araya getirdiği “Şâ’ir Melik (Kral Bir Şair)” romanıdır. Bu bilgiler doğrultusunda yapılan çalışmada ‘Alî el-Carîm’in hayatı ve eserleri hakkında kısaca bilgi verilmiş, “Şâ’ir Melik (Kral Bir Şair)” romanının konusuna, ana karakterlerine değinilmiş ve romanda geçen şiirlerden bazıları tematik olarak tahlil edilmiştir.
‘Alî al-Jarem is one of the first names that come to mind regarding the Arabic grammar books which have survived to present and still being used in the field of education. The author has gone down in the history of Arabic literature as a very important literary writer, thanks to the works he wrote in the fields of poetry and novel as well as grammar books that are known worldwide and used in schools. ‘Although Alî al-Jarem grew up under the influence of classical style, he defended the modern style while thinking literary and writing these thoughts as both novel and poetry. The works she wrote under the title of historical novel were written with the idea of explaining, teaching and transferring both Arabic language and Arabic history to future generations in a good and easy way. One of these novels is the novel “Şâ’ir Melik (A King Poet)” in which he brings together poetry and history. In the study conducted in line with this information, brief information was given about the life and works of ‘Alî al- Jarem, the subject and main characters of the novel “Şâ’ir Melik (A King Poet)” were described and some of the poems in the novel were analyzed thematically.

Arap edebiyatı, Arap romanı, Arap şiiri, ‘Alî el-Carîm, Kral Bir Şair., Arabic Literature, Arabic Novel, Arabic Poem, Ali Al-Jarem, A King Poet.

e-Şarkıyat İlmi Araştırmalar Dergisi

CAN Z. N,YILMAZ N (2021). ‘ALÎ EL-CARÎM VE ‘ŞAİR BİR KRAL’ ROMANINDAKİ BAZI ŞİİRLER ÜZERİNE BİR İNCELEME. e-Şarkıyat İlmi Araştırmalar Dergisi, 13(1), 367 - 380. Doi: 10.26791/sarkiat.900092