Konaklama İşletmeciliği Bölümü Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 20 / 64
  • Öğe
    Müzelerin Kültürel Mirasın Korunmasına ve Turizme Etkileri: Mardin Müzesi Örneği
    (2019) Özaltaş Serçek, Gülseren
    Museums are regarded as areas where archeological findings, events are exhibited and past lives are transferred to the present day. With these characteristics, museums play a mediator role in preserving cultural heritage and transferring them to future generations. Because of these features, museums provide tourism resources and attract tourists. The increase in the number of visitors to museums can be considered as a result of this. When the activities of Mardin Museum are examined; it is seen that the museum can transcends the identity of “the place where historical monuments are preserved and exhibited” and could be transformed into an educational entity that don’t separate society from history. Museum trainings are provided within the scope of a project entitled “Museum Touching Life: Mardin Museum”. There is a project, entitled “Protecting the Intangible Cultural Heritage of the Upper Tigris Valley and Raising Awareness”, carried out by Museum of Mardin that aims to aims to record, preserve and make visible the intangible cultural heritage of Mardin, Şırnak, Batman and Siirt provinces. In another project entitled “Restoration of Church of Saint Jacob and Preparation of Tourism Infrastructure with Zeynel Abidin Mosque”, it is aimed to provide the area to tourism as a concept of cultural and religious area and to make the area to be involved in the list of UNESCO World Cultural Heritage. the inventory of cultural assets and protected areas in Mardin Province will be revealed with the “Cultural Inventory of Mardin Project”. In addition, activities are carried out to protect and preserve the intangible cultural heritage. With the “Mardin Fairy Tales Meeting”, “Mardin International Kite Festival”, “Mardin Karagöz Days”, “Mardin Bilali Festival” and “Mardin Traditional Rahvan Horse Races” the intangible cultural heritage of Mardin is tried to be kept alive and passed on to future generations. Other museums, like Mardin Museum, need to ensure the preservation and evaluation of cultural heritage through tourism projects that take social values into account.
  • Öğe
    VEJETARYEN BESLENEN TÜKETİCİLERİN BESLENME İLE DESTİNASYON TERCİHLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI.
    (2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Gürbüz, Semra; Özçakıcı, Kübra Nur
    Tüketicilerin beslenme rejimlerinde geçmişten bugüne kadar farklı tercihler ortaya çıkmıştır. Bunlar hızlı yemek, yavaş yemek, organik tarım ile üretilen ürünlerle beslenme, kan gruplarına göre beslenme, çiğ yemek, vejetaryen beslenme yöntemi gibi tercihleri içerisinde barındırmaktadır. Vejetaryen beslenme tercihinde; vegan tipi beslenmede tamamen bitkisel ürünler tüketilirken, vejeteryanlığın diğer tiplerinde hayvansal kökenli gıdaların sınırlı tüketildiği görülmektedir. Vejetaryen beslenme şeklini; bir yaşam şekli, hayata bakış açısı ve bir duruş olarak tanımlamadan onu bir beslenme rejimi olarak tanımlamak yeterli olmamaktadır. Bu çalışma ile vejetaryen beslenme rejimini tercih eden bireylerin tercihlerini etkileyen faktörler ile bu beslenme yönteminin seyahat edecekleri destinasyon ile konaklama ve yiyecek içecek işletmesi seçimlerinde etkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma tekniklerinden tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Vejetaryen beslenmeye ilişkin gruplar ve dernekler aracılığı ile Google anket formu kullanılarak toplamda 420 kişiye ulaşılmış, 402 kişinin verileri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılanların %58,2’si vegan, % 41,8’i ise diğer vejetaryen beslenme tiplerini tercih etmektedir. Katılımcıların vejetaryen beslenme rejimini tercihlerinde etkili faktörlerin başında % 99,3 ile sağlıklı olması ile % 89,0 oranında hayvan hakları yanında bir duruş olması gelmektedir. Katılımcılar (%69,2 si seyahat tercihlerini yaparken destinasyonda vejetaryen menü sunan restoran bulunmasını, % 62,2’side kendilerine yönelik hizmet sunan konaklama işletmesi bulunmasının tercihlerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Çevre bilinci ile insan ve hayvan hakları konusundaki hassasiyetlerin her geçen gün artması, yoğun rekabetin yaşandığı hizmet sektöründeki işletmeleri de bu hassasiyetlere uygun hizmet vermeye yöneltmektedir. Vejetaryen beslenme tercihi de felsefi yaklaşımı ile birlikte artan bir trende sahip olduğundan işletmelerin vejetaryen beslenmeyi tercih eden bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hizmet çeşitliliklerini artırmaları önem arz etmektedir
  • Öğe
    GASTRONOMİ TEMALI FESTİVALLERİN DESTİNASYONA KATKISI: MALATYA ÖRNEĞİ
    (ANADOLU 11TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES, 2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Özçakıcı, Kübra Nur
    Tüketicilerin beslenme rejimlerinde geçmişten bugüne kadar farklı tercihler ortaya çıkmıştır. Bunlar hızlı yemek, yavaş yemek, organik tarım ile üretilen ürünlerle beslenme, kan gruplarına göre beslenme, çiğ yemek, vejetaryen beslenme yöntemi gibi tercihleri içerisinde barındırmaktadır. Vejetaryen beslenme tercihinde; vegan tipi beslenmede tamamen bitkisel ürünler tüketilirken, vejeteryanlığın diğer tiplerinde hayvansal kökenli gıdaların sınırlı tüketildiği görülmektedir. Vejetaryen beslenme şeklini; bir yaşam şekli, hayata bakış açısı ve bir duruş olarak tanımlamadan onu bir beslenme rejimi olarak tanımlamak yeterli olmamaktadır. Bu çalışma ile vejetaryen beslenme rejimini tercih eden bireylerin tercihlerini etkileyen faktörler ile bu beslenme yönteminin seyahat edecekleri destinasyon ile konaklama ve yiyecek içecek işletmesi seçimlerinde etkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma tekniklerinden tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Vejetaryen beslenmeye ilişkin gruplar ve dernekler aracılığı ile Google anket formu kullanılarak toplamda 420 kişiye ulaşılmış, 402 kişinin verileri değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; katılanların %58,2’si vegan, % 41,8’i ise diğer vejetaryen beslenme tiplerini tercih etmektedir. Katılımcıların vejetaryen beslenme rejimini tercihlerinde etkili faktörlerin başında % 99,3 ile sağlıklı olması ile % 89,0 oranında hayvan hakları yanında bir duruş olması gelmektedir. Katılımcılar (%69,2 si seyahat tercihlerini yaparken destinasyonda vejetaryen menü sunan restoran bulunmasını, % 62,2’side kendilerine yönelik hizmet sunan konaklama işletmesi bulunmasının tercihlerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Çevre bilinci ile insan ve hayvan hakları konusundaki hassasiyetlerin her geçen gün artması, yoğun rekabetin yaşandığı hizmet sektöründeki işletmeleri de bu hassasiyetlere uygun hizmet vermeye yöneltmektedir. Vejetaryen beslenme tercihi de felsefi yaklaşımı ile birlikte artan bir trende sahip olduğundan işletmelerin vejetaryen beslenmeyi tercih eden bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hizmet çeşitliliklerini artırmaları önem arz etmektedir.
  • Öğe
    21. YÜZYIL BİLGİ VE BECERİLERİ: SOSYAL SORUMLULUK
    (2020) Özaltaş Serçek, Gülseren; Harman, Serhat
    Sosyal Sorumluluk Kavramı ve Gelişimi Bireysel sorumluluk kişinin kendi davranışının sonucunu üstlenmesi olarak ele alınmakta olup kurumsal sosyal sorumluluk, kurumların bulunduğu topluma ve yasalara uygun davranış sergilemesi ve sonucunu üstlenmesi olarak tanımlanabilir.
  • Öğe
    İç Anadolu Bölgesi
    (2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Alkandemir, Ali
    Bu bölümde İç Anadolu Bölgesinin özellikleri, flora ve faunası, bölgenin başlıca ürünleri, gastronomik unsurları, coğrafi işaretli ürünler ve belli başlı yemekler hakkında bilgiler yer almaktadır. Bölgenin Genel Özellikleri İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin orta kesimlerinde bulunmakta almakta olup, kuzeyinde Karadeniz dağları, doğusunda Doğu Anadolu dağ sıraları, güneyinde Akdeniz bölgesi ve Toroslar, batısında Ege Bölgesi’nin denize doğru uzanan dağ sıraları, küçük bir alan ile Marmara Bölgesi ile çevrilidir (1). Erciyes Dağı ve Hasan Dağı gibi volkanik dağ kütleleri sayılmazsa İç Anadolu Bölgesi düz bir platodan oluşmaktadır (2).
  • Öğe
    Akdeniz Bölgesi
    (2022) Özaltaş Serçek, Gülseren; Çimar, Süleyman
    Bölgenin Genel Özellikleri Yurdumuzun güneyinde adını aldığı Akdeniz kıyısı boyunca uzanan, sahip olduğu 120.000 km²’lik yüz ölçümü büyüklüğü ile Türkiye yüz ölçümü toplamının yaklaşık %15’i kadar büyüklüğe sahip olan Akdeniz Bölgesi alan büyüklüğü bakımından bölgeler arasında beşinci sırada yer alır (1). Akdeniz bölgesinin batısında Ege Bölgesi, kuzey sınırında İç Anadolu düzlükleri, doğusunda Doğu Anadolu engebeleri ile Güneydoğu Anadolu plâtoları yer bulunmaktadır (2).
  • Öğe
    MÜZELERİN KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINDAKİ ROLÜ: MARDİN MÜZESİ ÖRNEĞİ
    (2019) Özaltaş Serçek, Gülseren
    Abstract Museums are regarded as areas where archeological findings, events are exhibited and past lives are transferred to the present day. With these characteristics, museums play a mediator role in preserving cultural heritage and transferring them to future generations. Because of these features, museums provide tourism resources and attract tourists. The increase in the number of visitors to museums can be considered as a result of this. When the activities of Mardin Museum are examined; it is seen that the museum can transcends the identity of “the place where historical monuments are preserved and exhibited” and could be transformed into an educational entity that don’t separate society from history. Museum trainings are provided within the scope of a project entitled “Museum Touching Life: Mardin Museum”. There is a project, entitled “Protecting the Intangible Cultural Heritage of the Upper Tigris Valley and Raising Awareness”, carried out by Museum of Mardin that aims to aims to record, preserve and make visible the intangible cultural heritage of Mardin, Şırnak, Batman and Siirt provinces. In another project entitled “Restoration of Church of Saint Jacob and Preparation of Tourism Infrastructure with Zeynel Abidin Mosque”, it is aimed to provide the area to tourism as a concept of cultural and religious area and to make the area to be involved in the list of UNESCO World Cultural Heritage. the inventory of cultural assets and protected areas in Mardin Province will be revealed with the “Cultural Inventory of Mardin Project”. In addition, activities are carried out to protect and preserve the intangible cultural heritage. With the “Mardin Fairy Tales Meeting”, “Mardin International Kite Festival”, “Mardin Karagöz Days”, “Mardin Bilali Festival” and “Mardin Traditional Rahvan Horse Races” the intangible cultural heritage of Mardin is tried to be kept alive and passed on to future generations. Other museums, like Mardin Museum, need to ensure the preservation and evaluation of cultural heritage through tourism projects that take social values into account.
  • Öğe
    AŞÇILIK EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİN İNCELENMESİ
    (2019) Özaltaş Serçek, Gülseren; Çimar, Süleyman
    The changes and improvements in the food and beverage sector, is creating more necessity for qualified personnel. The training of qualified personnel depends on the quality of the education to have well-trained and qualified personnel. In this study, the quality of the education of the students who are being trained at the vocational high schools’ cookery education departments was evalueted by the conlusion af the survey which is applied to the managing personnel of the facilities fort he intership. A wide measure literature study has been made about the cookery training given in the vocational high schools, and the qualifications of the students are determined. In the director of determined qualifications, survey questions have been prepared to measure how much of the qualifications the students have gained in theorical and practical aspects. The surveys have been applied to the 382 managing personnels working in the kitchens of the 4-5 stars hotels and touristic restaurants which are doing internship practices in İstanbul. The outcome data was processed through SPSS 21. application (Statical Package for the Social Sciences) and analyzed. Frequency analysis was used to calculate the distribution of the response to each question in the survey. Descriptive Analysis was used to show the mean values of the Likert-type questions. In the study, T (Student) test was used to determine whether there was a significant difference between the averages of theoretical and practical proficiency levels. As a result of the analysis, it was determined that the students who have received the cookery education gained the highest qualifications with a theoretical average of 4.22, in practice, it was found that they gained a lower level than the theoretical level with an average of 3.91. A statistically significant difference was found between the theoretical and practical training given. As a result of the interviews conducted with responsible personnel, the reasons for the inadequacy of the quality of education were determined and suggestions were made on what should be done to increase the quality.
  • Öğe
    DİYARBAKIR İLİNİN TURİZM POTANSİYELİ VE PAZARLAMA SORUNLARI
    (Ensar Yayınları, 2018) Özaltaş Serçek, Gülseren; Serçek, Sadık
    «o÷unlukla ìbacasız sanayiî olarak tanımlanan turizm, merkezinde insan unsurunun var oldu÷u, ekonomik, toplumsal, politik, k¸lt¸rel, teknolojik, ekolojik de÷iúim ve geliúmelere son derece duyarlı bir end¸stridir. ‹lkelerde, bˆlgelerde ve hatta illerde turizme verilen ˆnem her geÁen g¸n artmaktadır. Turizm potansiyeline sahip birÁok ¸lkenin pazar payını ve ulusal gelirini arttırmak amacıyla uluslararası turizm piyasasında birbirleri ile kıyasıya bir rekabet iÁinde oldukları gˆr¸lmektedir. Bu s¸reÁte turizm kaynakları kadar kentsel altyapı, sosyal ve k¸lt¸rel donatılar ve yenilikÁilik ˆzellikleri de etkili olmaktadır. Her geÁen g¸n d¸nya turizm pastasından daha b¸y¸k paylar almak iÁin Áabalayan ¸lkeler, rekabet g¸Álerini artırıcı yeni yˆnetim, tanıtım ve pazarlama teknikleri kullanmaya baúlamıútır. Bu s¸reÁ turistik destinasyonların turizme konu olan kaynaklarını rakip bˆlgelere gˆre konumlamasını ve de÷erler ¸zerinden pazarlanmasını sa÷lamıútır. Bu do÷rultuda mevcut Áalıúma, d¸nyadaki turizm potansiyelini ve bu konudaki geliúmeleri de dikkate alarak Diyarbakır iÁin yeni bir turizm tanıtımı ve pazarlama ˆnerisinde bulunmayı amaÁlamıútır. Turizm kaynaklarının tanıtımında ˆzellikle yerel ve k¸lt¸rel de÷erlerin tanıtımı ve turizm amaÁlı sunumu konularında ˆnemli eksiklikler bulunmaktadır. Bu bulgular ıúı÷ında, Diyarbakır turizminde ¸r¸n Áeúitlendirmesi yapılması ve bu yolla ¸r¸n tanıtımının artırılması iÁin bir dizi ˆneriler sunulmaktadır.
  • Öğe
    Yunanistan ve Türkiye’de Glamping İşletmeleri ile İlgili Yasal Düzenlemelerin Karşılaştırılması
    (2023) Ceylan, Yasemin; Özaltaş Serçek, Gülseren; Ceylan, Emrullah
    Günümüzde doğa temelli turizm çeşitlerine olan ilginin artmasıyla, doğada lüks ve konforu eşsiz bir harmoniyle bir arada sunan glamping turizmine olan ilgi artmaya başlamıştır. Glamping, farklı türden ve konsepten oluşan, lüks Kızıl dereli çadırı, Otağ, Safari çadırı gibi kalıcı olmayan yapıları, ağaç evler, cam evler, hobit evleri, kulübeler, barakalar, bungalovlar, kabinler, ıgloolar, eko-kapsüller, gibi yarı kalıcı yapıları ve lüks karavanlar, çingene arabaları, gibi mobil evleri kapsayan ve çeşitli etkinlikler ve fiziksel aktiviteler sunan bir konaklama türüdür. Son yılların yeni trendi olan glamping turizmi ile ilgili dünya genelinde yasal düzenlemeleri olan az sayıda ülke bulunmaktadır. Yunanistan, glamping ile ilgili birtakım düzenlemeler yaparak bunu yasalaştıran öncü ülkeler arasında yer almaktadır. Araştırma kapsamında Yunanistan Turizm Bakanlığı tarafından glamping ile ilgili yasal düzenleme ile Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarağından yürürlüğe konulan “Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği” karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Yunanistan Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe konulan glamping ile ilgili yasal düzenleme ve “Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği” derinlemesine incelenmiş ve birtakım öneriler sunulmuştur.
  • Öğe
    Covid-19 Pandemi Sürecinin Otel İşletmelerine Etkisi: Şanlıurfa Örneği
    (2022) Gutnu, Mehmet Murat; Özaltaş Serçek, Gülseren
    Amaç - Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisinin turizm sektöründeki etkisini Şanlıurfa’da bulunan otel işletmeleri özelinde incelemektir. Yöntem - Araştırmada Şanlıurfa ilinde bulunan 7 otel işletmesi ile görüşülerek Covid-19 pandemisinin etkisi nitel yöntemlerden görüşme tekniği ile otel yöneticilerinden bilgiler alınmıştır. Alınan bilgiler ışığında veriler kodlanarak incelenmiştir. Bulgular - Araştırmada Covid-19 pandemisinin işletmeleri kapasite, karlılık, işgücü ve satışlar konusunda olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır. İşletmelerin tamamı “Güvenli Turizm Sertifikası” almıştır. İşletmeler öz sermayeleri ve bütçe konusunda da bütçelerinde oldukça fazla sapma yaşandığını ifade etmişlerdir. Ancak alınan tedbirler ve planlamalar konusunda da öngörülemezlik nedeniyle belirsizlik yaşandığı görülmektedir. Covid-19 pandemisinin işlemelere fırsat sunmadığı ifade edilmiştir. Genel olarak kenti turizm açısından avantajlı buldukları ve pandemi sonrasında turizm açısından büyük bir gelişim beklendiği ifade edilmektedir. Tartışma - Covid-19 pandemisi bir kriz olarak kabul edilmekle birlikte turizm sektörünü ve ekonomiyi uzun dönem olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir. Özellikle ekonomik olarak işletmeleri etkilediği, bütçelerinde sapma yaşandığı düşünüldüğünde, sadece bu durum değil genel olarak birçok kriz yaşanma olasılığına karşı sektörde karar alıcılar, işletmeler, yöneticiler, yatırımcılar hazırlıklı olmalı ve önlemleri almalıdırlar.
  • Öğe
    Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sosyal Medya Kullanımı: Diyarbakır Örneği
    (2022) Çökük, Yasemin; Özaltaş Serçek, Gülseren
    Bu araştırma Diyarbakır’da 16-21 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılan Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katılım sağlamış Diyarbakır’ın yerel yiyecek içecek işletmelerinin sosyal medya uygulamalarından faydalanma düzeylerini ölçmek ve sosyal medya kullanımının yiyecek içecek işletmeleri açısından olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan görüşme formu, Diyarbakır’da faaliyet gösteren 15 tane yiyecek içecek işletmesinin sahibi ya da yöneticisi tarafından cevaplanmıştır. Literatür taraması sonucunda Diyarbakır’da konuyla ilgili bir çalışma olmadığı dikkati çekmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmış ve bu doğrultuda veri toplama işlemi gerçekleşmiştir. Toplanan verileri açıklayabilmek için ses kayıtları dinlenmiş ve söylenenler olduğu gibi yazıya geçirilmiştir. Yazıya geçirilen veriler içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma evrenini, Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katılım sağlamış sosyal medya kullanan yiyecek içecek işletmeleri oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Diyarbakır’da yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sosyal medyayı pazarlama aracı olarak aktif bir şekilde kullandıkları görülmüştür. İşletmelerin tamamı Instagram uygulamasını tanıtım, reklam ve ürün siparişinde kullandıkları tespit edilmiştir. Instagram uygulaması sonrası kullanım sıralamasında ikinci sosyal medya uygulamasının Facebook olduğu tespit edilmiştir. Bu iki uygulama dışında işletme yetkililerinin Twitter, Google, Youtube ve web sayfası uygulamalarını da kullandıkları tespit edilmiştir.
  • Öğe
    Telkâri Sanatı’nın Kültürel Miras ve Turizm Açısından Değerlendirilmesi
    (Interntional Journal of Mardin Studies, 2021) Özaltaş Serçek, Gülseren; akyüz, İliyo
    Geleneksel el sanatlarından biri olan telkâri sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarından biridir. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan telkâri sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir. Geçmişten günümüze usta-çırak ilişkisi ile işlenen telkâri sanatı, genel olarak Süryaniler tarafından işlenmektedir. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı yer olan Mardin, kozmopolit bir yapıya sahiptir. Birden fazla etnik grubun bir arada yaşadığı, kültürel ve dini etkinliklerin hep birlikte düzenlendiği Mardin ili, son dönemlerde turizmin ilgi odağı konumuna gelmiştir. Hem somut olmayan hem de somut kültürel mirası ile eşine az rastlanan Mardin, özellikle tarihi dokusu ile turistlere görsel şölen sunmaktadır. Kiliseleri, manastırları, camileri, medreseleri ve tarihi geleneksel evleri ile açık hava müzesi havasını yansıtan Mardin, kültür turizmi açısından son yıllarda hızlı bir gelişim göstermektedir. Bu gelişim sayesinde telkâri sanatı da olumlu yönde etkilenmektedir. Telkâri sanatı Mardin'i ziyaret eden turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Bu kapsamda Telkâri sanatının kültürel miras açısından önemi kavramsal olarak ele alınmış olup Mardin turizmine katkısı ve turizmdeki yeri üzerinde durulmuştur
  • Öğe
    Syrian higher education and social capital in times of conflict
    (University College London, 2020) Abedtalas, Musallam
    This paper explores the role of higher education (HE) in fostering social capital as a means of building a sustainable peace in Syria. We draw on a qualitative study in Northeast Syria to argue that the HE sector is currently playing a negative to weak role in developing social capital as it is highly politicised and suffers from outdated curricula and unsuitable teaching approaches.
  • Öğe
    Turizm Ekonomisi
    (DETAY YAYINCILIK, 2017) Toprak, Lokman; Abedtalas, Musallam
    Tourism as a subject of interdisciplinary scientific thinking is based on the application of relevant theories from different mother theories in order to contribute to a better understanding and mastering of problems of the real world of tourism. The mother discipline of the course is economics which is applied to tourism, more precisely tourism economics based on theories of international economics, new economic geography, industrial economics, environmental economics, and new political economics. The theoretical objective is to contribute to a body of knowledge which can sooner or later establish tourism economics as a sub-discipline of its self.
  • Öğe
    دور القطاع المصرفي في نقل السياسة النقدية في سورية
    (2009) Abedtalas, Musallam
    This paper testes the narrow channel of transmission monetary policy, the banks loans channel. We found an active transmission of monetary policy signals through this channel with the level of banks’ liquidity.
  • Öğe
    دور العوامل الديمغرافية في تحديد الموقف السياسي للطلبة السوريين في جامعة ماردين من الحدث السوري
    (MAU, 2018) Abedtalas, Musallam
    The Syrian event formed a social laboratory that can test various theories of social sciences. Given the intensity of the conflict and the depth of the fluctuations and changes created, there are clear horizontal and vertical divisions and overlapping of the Syrian society's political attitudes towards what is happening. The importance of demographic factors in this regard was remarkable, which is an opportunity to study the factors that determine the political attitude and highlight the demographic factors. Due to the special circumstances of Syria and the difficulty of reaching all segments of society, we chose to study the political attitude of the Syrian students at Mardin Artuklu University. We distributed a questionnaire on a random sample and 212 could be accepted. After carrying out the statistical analysis of the data it was found that the most important demographic factors contributing to determining the age of political attitude, Where the older segments of the youth tended to opposition mood, and the ethnic factor, where it was found that Arabs have an attitude closer to the opposition mood compared to Kurds. While there was no significant effect on the factors such as religion, financial situation and gender.
  • Öğe
    PRO POOR TOURISM IN MARDIN
    (2018) Abedtalas, Musallam
    We did our best to meet the benefits of pro poor tourism based on a series of aspects. On the one hand, the theoretical studies which try to explore pro poor tourism as a concept, to define it, find its theoretical roots in the specialized literature referring to growth and development, and to evaluate the ability of tourism to be pro poor by using its own characteristics. On the other hand, the empirical studies, which are very scarce, tried to measure the role of tourism in poverty alleviation both at a macro and micro level. At the micro level, they studied the activities which had the formal task of being pro poor. However, no one tried to measure the extent to which tourism activities are pro poor by themselves, without any formal task or plan.
  • Öğe
    Conflict, insecurity and the political economies of higher education: The case of Syria post-2011
    (Emerald Group Holdings Ltd., 2018) Abedtalas, Musallam; Dillabough, Jo-Anne; Fimyar, Olena; McLaughlin, Colleen; Al-Azmeh, Zeina; Abdullateef, Shaher
    This paper stems from a 12-month collaborative enquiry between a group of Syrian academics in exile in Turkey and academics from the University of Cambridge into the state of Syrian Higher Education after the onset of the conflict in 2011. The purpose of this paper is to draw on 19 open-ended interviews with exiled Syrian academics; two focus groups; mapping and timeline exercises; and 117 interviews collected remotely by collaborating Syrian academics with former colleagues and students who were still living inside Syria at the time of data collection. The findings of the research suggest that Syrian HE after 2011 was fragmented across regions; in some cases non-existent, and in others deemed to be in a state of reform in order to meet student needs. Key issues that emerged from this work are human rights’ abuses directed against academics and students including the detainment, purging and kidnapping of academics, an increased militarisation of university life and a substantive loss of academic and human capital. Design/methodology/approach – The overall design involved two workshops held in Turkey (in June and July, 2017) at which the Cambridge team explained the stages of undertaking qualitative research and planned the collaborative enquiry with Syrian co-researchers. The first workshop addressed the nature of qualitative research and explored the proposed methods of interviewing, using timelines and mapping. The instruments for interviewing were constructed in groups together and mapping was undertaken with the 21 Syrian academics in exile who attended the workshop. Syrian academics also built their own research plans as a way of expanding the consultation dimension of this project inside Syria, engaged in survey and interview protocol planning and discussed ways to access needed documentation which could be drawn upon to enrich the project. The Syrian coresearchers interviewed remotely HE staff and students who had remained in, or recently left, Syria; the key criterion for group or participant selection was that they had recent and relevant experience of Syrian HE. The second workshop focused on data analysis and writing up. There was also wide consultation with participants inside and outside Syria. As part of the research, the Cambridge team conducted open-ended interviews with 19 Syrian academics and students living in exile in Turkey. This involved interviewing Syrian scholars about their experiences of HE, policy changes over time and their experiences of displacement. The researchers developed this protocol prior to the capacity-building workshops based on previous research experience on academic and student displacement, alongside extensive preparation on the conditions of Syrian HE, conflict and displacement. In addition to interviewing, a pivotal element of methodological rigour was that the authors sought to member check what participants were learning through mapping and timeline exercises and extensive note-taking throughout both workshops. The major issues that the authors confronted were ethical concerns around confidentiality, the need to ensure rigourously the protection of all participants’ anonymity and to be extremely mindful of the political sensitivity of issues when interviewing participants who may not feel able to fully trust “outsider” researchers. Issues of social trust have been reported in the literature as one of the most significant drawbacks in conducting research in “conflict environments” (see Cohen and Arieli, 2011) where academics and students have been working and/or studying in autocratic regimes or were operating within political contexts where being open or critical of any form of institutional life such as university work or the nation could cost them their jobs or their lives. Findings – The accounts of Syrian academics and students emerging from this work point to some of the state-building expressions of HE manifested in the shaping of professional and personal experiences, the condition and status of HE, its spatial arrangements and their associated power formations, and resulting infeelings of intense personal and professional insecurity among Syrian scholars and students since 2011. While acknowledging that the Syrian situation is deemed one of the worst humanitarian crises in the region in recent decades, these accounts resonate, if in different ways, with other studies of academics and students who have experienced highly centralised and autocratic states and tightly regulated HE governance regimes (Barakat and Milton, 2015; Mazawi, 2011). Originality/value – Currently, there is virtually no research on the status and conditions of higher education in Syria as a consequence of the war, which commenced in 2011. This work presents a first-person perspective from Syrian academics and students on the state of HE since the onset of the conflict. The major contribution of this work is the identification of key factors shaping conflict and division in HE, alongside the political economies of HE destruction which are unique to the Syrian war and longstanding forms of authoritarian state governance
  • Öğe
    'We are still here': The stories of Syrian academics in exile
    (2018) Abedtalas, Musallam
    Purpose – The purpose of this paper is twofold: first, to generate insight into the experiences of Syrian academics in exile in Turkey; and second, to explore approaches to collaboration and community building among academics in exile and with counterparts in the international academic community. Design/methodology/approach – The study employs a hybrid visual-autobiographical narrative methodology, embedded within a large group process (LGP) design. Findings – Findings are presented in two phases: the first phase presents a thematic analysis of narrative data, revealing the common and divergent experiences of 12 exiled academics. The second phase presents a reflective evaluation of undertaking the LGP and its implications for community building and sustaining Syrian academia in exile. Research limitations/implications – While this is a qualitative study with a small participant group, and therefore does not provide a basis for statistical generalisation, it offers rich insight into Syrian academics’ lived experiences of exile, and into strategies implemented to support the Syrian academic community in exile. Practical implications – The study has practical implications for academic development in the contexts of conflict and exile; community building among dispersed academic communities; educational interventions by international NGOs and the international academic community; and group process design. Originality/value – The study makes an original contribution to the limited literature on post-2011 Syrian higher education by giving voice to a community of exiled academics, and by critically evaluating a strategic initiative for supporting and sustaining Syrian academia. This represents significant, transferable insight for comparable contexts